Ako rýchlo by sa mala hrať Beethovenova „Deviata symfónia“?

Arturo Toscanini zabral 65 minút pre RCA Victora s NBC Symphony Orchestra v Carnegie Hall v roku 1952; a Leonard Bernstein natiahol hudbu na 78 minút počas svojho vystúpenia v roku 1989 s členmi šiestich orchestrov pri príležitosti pádu Berlínskeho múru. Po Zanderovom vystúpení v Carnegie Hall 10. októbra 1983 Andrew Porter pre New Yorker napísal: “Ak má pán Zander pravdu, počúvame hudbu najväčšieho skladateľa len v skreslenej interpretácii.”

Mnohí dirigenti zaznamenali Beethovenovu stratu sluchu ako dôvod na ignorovanie jeho metronómových značiek. James Conlon je hudobným riaditeľom Los Angeles Opera a hlavným dirigentom talianskeho Orchestra RAI. Povedal: “Na oboch stranách sú silné argumenty. Nie som proti tomu, aby sa Beethoven hral pri rýchlostiach navrhovaných metronómom.” Dodal, že ak výslednému predstaveniu chýba výraz, emócia a dynamika, potom by sa nemalo nasledovať.

Andrew Price pravidelne hrá na hoboji s niekoľkými orchestrami v Bostone. Povedal: “Najťažšie je udržať si v tom otvorenú myseľ… Všetky veci, ktoré som sa naučil ako 20-ročný študent, som sa musel vrátiť a znova sa to všetko naučiť, len aby som mal úplne iný prístup.”

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja