Webbov teleskop objavil obrovské galaxie staré 600 miliónov rokov

Labbe povedal, že on a jeho tím si najskôr nemysleli, že výsledky sú skutočné. Mysleli si, že tak skoro v čase nemôžu existovať také zrelé galaxie ako Mliečna dráha. Objekty sa zdali také veľké a svetlé, že si niektorí členovia tímu mysleli, že urobili chybu. Joel Leja z Pennsylvánskej štátnej univerzity, ktorý sa na štúdii zúčastnil, ich nazýva „rozbíjači vesmíru“.

Zistenie, že „tvorba masívnej galaxie začala veľmi skoro v histórii vesmíru, bráni tomu, čo mnohí z nás považovali za ustálenú vedu,“ uviedla Leja vo vyhlásení. “Ukazuje sa, že sme našli niečo také neočakávané, že to v skutočnosti vytvára problémy pre vedu. Spochybňuje to celý obraz raného formovania galaxií.” Tieto pozorovania galaxií patrili medzi prvé údaje, ktoré pochádzali z Webbovho teleskopu v hodnote 10 miliárd dolárov. Ďalekohľad od NASA a Európskej vesmírnej agentúry bol vypustený pred viac ako rokom, aby nahradil Hubblov vesmírny teleskop. Hubbleov teleskop sa blíži k 33. roku svojej služby.

Webb je väčší a výkonnejší ako Hubbleov teleskop. Infračerveným videním môže vidieť cez oblaky prachu a objaviť galaxie, ktoré predtým nikto nevidel. Vedci dúfajú, že nakoniec spozorujú prvé hviezdy a galaxie, ktoré vznikli po vytvorení vesmíru pred 13,8 miliardami rokov. Vedci stále čakajú na oficiálne potvrdenie svojho výskumu. Zatiaľ si dávajú pozor, aby ich nazývali kandidátmi. Leja povedala, že je možné, že niektoré z objektov nemusia byť galaxie, ale veľmi veľké čierne diery.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja