Veľký počet vtákov na dvore robí z každého vedca

Účastníci sledujú a zaznamenávajú vtáky jednoduchými spôsobmi. Môžu sa 15 minút pozerať z okna alebo si urobiť dlhší výlet do prírodnej oblasti. Organizátori odporúčajú používať aplikáciu Merlin bird ID na identifikáciu vtákov podľa veľkosti, tvaru, spevu alebo iných vlastností. Mnohí účastníci majú so sebou aj poľné príručky a ďalekohľady spolu so svojimi smartfónmi. Zistenia potom zadajú do aplikácie eBird. “Ktokoľvek môže povedať: ‘Môžem prispieť k vede – je to jednoduché. Dokážem identifikovať jedného vtáka v priebehu štyroch dní a splnil som svoju úlohu’,” povedal Rodomsky-Bish.

Počítanie vo februári, povedala, poskytuje záznam tesne predtým, ako mnohé vtáky začnú svoju každoročnú jarnú migráciu. Dalibor, učiteľ školy, poskytol svojim študentom informácie o miestnych vtákoch a cvičil s aplikáciou Merlin ID. Študenti zaznamenajú pozorovania vtákov a dobrovoľníci rodičov zadajú tieto čísla do telefónov.

“Budú to autentické dáta, ktoré sme sami zozbierali, a ktoré budú používať skutoční vedci. Je za tým účel a akcia, ktorá je pre nich výnimočná, byť prepojení so širším svetom,” povedal Dalibor. Ganeshwar SV je riaditeľom Salemskej ornitologickej nadácie v Indii. Pomáha zapojiť školy v Indii do programov ochrany, vrátane GBBC. Povedal, že cieľom “nie je počítať, ale len si užívať vtáky.”

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja