Objavovanie nástrojov doby kamennej vyvoláva otázky o tom, kto ich používal

Vedci uviedli, že tieto nástroje sa datujú asi pred 2,9 miliónmi rokov, keď ich raní ľudia používali na rozrezanie hrochov a iných veľkých zvierat na jedlo. Štúdia naznačuje, že tieto druhy nástrojov boli široko používané skôr, ako sa verilo. Našli sa tri druhy nástrojov. Patria sem niektoré s plochými stranami, o ktorých sa predpokladá, že sa používali na drvenie rastlín, kostí a mäsa. Iné mali ostré hrany na rezanie mäsa.

Thomas Plummer pôsobí na Queens College na City University of New York a bol hlavným autorom štúdie. Pre agentúru AP povedal, že s nájdenými nástrojmi mohli raní ľudia rezať a drviť širokú škálu materiálov. Okrem toho povedal, že nástroje z kenskej stránky tiež naznačujú, že pomáhali raným ľuďom s jedením. Lokalita známa ako Nyayanga sa nachádza v kopcovitej oblasti na brehu Viktóriinho jazera. Od začiatku práce v roku 2015 tam výskumníci našli aj veľa predmetov a zvieracích kostí.

Plummer povedal, že stopy po reze na niekoľkých kostiach hrocha ukazujú, že boli rozrezaní kvôli mäsu. Prví ľudia tiež pravdepodobne používali nástroje na rozbitie otvorených antilopích kostí, aby sa dostali von z drene a tkaniva z kostí, uviedla štúdia. Plummer dodal, že kamenné nástroje umožnili raným ľuďom získať a spracovať množstvo potrieb z prostredia. „Ak dokážeš zabiť hrocha, dokážeš zarezať takmer čokoľvek,“ povedal.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja