Ukrajinská vojna premení kedysi živý Bakhmut na mesto duchov

V meste, ktoré malo predvojnovú populáciu 80 000 obyvateľov, zostalo len niekoľko tisíc ľudí. Títo ľudia však málokedy vidia denné svetlo, pretože väčšinu času trávia v podzemí. K výbuchom dochádza počas celého dňa. A Rusko mohlo bombardovať mesto kdekoľvek a kedykoľvek.

Bakhmut leží v oblasti Donecka, jednej zo štyroch provincií, ktoré Rusko na jeseň nezákonne obsadilo. V súčasnosti však Rusko kontroluje iba polovicu provincie. Na zabratie zvyšnej polovice musia ruské sily prejsť cez Bakhmut, povedal Mykola Bielieskov. Je výskumným pracovníkom ukrajinského Národného inštitútu pre strategické štúdie. “Bez dobytia týchto miest ruská armáda nebude schopná splniť politickú úlohu, ktorú dostala,” povedal Bielieskov.

Situácia v Bachmute sa zhoršila počas leta po tom, čo Rusko obsadilo posledné veľké mesto v susednej provincii Luhansk. Potom vyslalo jednotky a vybavenie do úsilia o dobytie Bakhmuta. Ukrajina urobila to isté na obranu mesta. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom nedávnom prejave označil situáciu v Bachmute za „veľmi ťažkú“.

“Sú to neustále ruské útoky. Neustále pokusy prelomiť našu obranu,” povedal Zelenskyj. Bakhmut zatiaľ zostáva úplne pod kontrolou ukrajinskej armády. V januári ruské sily obsadili mesto Soledar, ktoré je vzdialené necelých 20 kilometrov. Ale ruský tlak do oblasti bol veľmi pomalý, tvrdia vojenskí experti.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja