Smrteľné zemetrasenie zasiahlo časti Turecka a Sýrie

V sýrskom povstalcami ovládanom meste Jandaris v provincii Aleppo ležala na mieste, kde kedysi stála budova, hromada betónu, oceľových tyčí a oblečenia. “Bolo tam 12 rodín. Ani jedna nevyšla von. Ani jedna,” povedal jeden mladý muž.

Pondelkové silné zemetrasenie bolo cítiť až v egyptskej Káhire. Ľudí žijúcich v hlavnom meste Libanonu Bejrúte zemetrasenie prebudilo. A v sýrskom hlavnom meste Damask sa miestni obyvatelia vyrútili na ulicu v obave zo zrútenia budov.

Sýrske biele prilby sú záchrannou službou na území ovládanom povstalcami, ktorá je známa vyťahovaním ľudí z ruín budov zničených leteckými útokmi. Skupina uviedla, že “preteká s časom o záchranu životov tých, ktorí sú pod troskami”.

Madevi Sun-Suon je hovorkyňou Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí v severozápadnej Sýrii. Povedala: “Zaoberali sme sa poveternostnými udalosťami a snehovými búrkami, ale nič také, ako je zemetrasenie takého rozsahu. To len pridáva na všetkých vrstvách utrpenia,” povedala.

Sýrska štátna televízia ukázala zábery záchranných tímov, ktoré pátrali po preživších, keď padal ľadový dážď. Sýrsky prezident Bašár al-Asad zvolal mimoriadne zasadnutie kabinetu, aby prerokoval škody a prediskutoval ďalšie kroky, uviedol jeho úrad.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja