Talianska loď robí najvzdialenejšiu južnú cestu

Talianska loď vo vodách neďaleko Antarktídy sa plavila ďalej na juh ako ktorákoľvek loď predtým. Loď sa dokázala dostať tak ďaleko na juh kvôli nezvyčajnému nedostatku ľadu v Antarktíde. Loď s názvom Laura Bassi sa dostala do Zátoky veľrýb v Rossovom mori. Miesto bolo potvrdené talianskym Inštitútom oceánografie a aplikovanej geofyziky.

Laura Bassi nesie vedcov skúmajúcich Antarktídu. Franco Sedmak je kapitán lode. V rozhovore s talianskou tlačovou agentúrou ANSA vyjadril radosť aj smútok. “Som spokojný s dosiahnutím rekordu, ale zároveň som smutný, keď vidím, že veci sa tu v Antarktíde a vo svete všeobecne menia,” povedal.

Sedmak sa o podobnú cestu pokúsil v roku 2017, ale nedokázal sa dostať tak ďaleko, pretože ľad bol príliš hrubý. Povedal, že tentoraz bolo ľadu oveľa menej. “Nikdy som si nemyslel, že po niekoľkých rokoch nájdem také topenie ľadu, aby som mohol ísť tak ďaleko na juh, ako sa nám to podarilo tento rok,” povedal Sedmák.

Satelitné snímky v roku 2022 ukázali, že oblasť okolo Antarktídy veľmi rýchlo stráca ľad. Výskumníci na lodi skúmajú teplotu vody a zdravotný stav rýb v oblasti. Odobrali vzorky až do hĺbky 216 metrov, aby im pomohli lepšie pochopiť morské prúdy. Prvé výsledky ukazujú, že voda zostala extrémne studená a stále je tam veľké množstvo mladých rýb.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja