Hlavný diplomat USA odložil cestu do Číny po tom, čo bol balón videný nad USA

Vo štvrtok predstavitelia americkej armády uviedli, že čínsky balón letel nad štátom Montana. Západný štát je domovom 150 síl medzikontinentálnych balistických rakiet na leteckej základni Malmstrom. Chase Doak žije v Billings, Montana. Pre agentúru Reuters povedal, že najskôr si myslel, že balón je hviezda. “Ale myslel som si, že to bolo trochu šialené, pretože bolo biele svetlo a keď som sa na to pozrel, bolo to príliš veľké na to, aby som bol hviezdou,” povedal.

Vysoký predstaviteľ obrany uviedol, že USA pripravili bojové lietadlá, aby v prípade rozkazu zostrelili balón. Ale USA sa rozhodli nekonať, pretože úlomky z veľkého balóna mohli ohroziť ľudí. Úradník uviedol, že špionážny balón mal letieť ponad raketové polia v Montane. USA sa domnievajú, že nadjazd by mal „obmedzenú“ spravodajskú hodnotu. Predstaviteľ uviedol, že Čína môže stále získať informácie pomocou iných technológií, ako sú špionážne satelity.

Brigádny generál Patrick Ryder je hovorcom ministerstva obrany USA. Novinárom vo štvrtok povedal, že balón “letel v nadmorskej výške výrazne nad komerčnou leteckou prevádzkou a nepredstavuje vojenskú ani fyzickú hrozbu pre ľudí na zemi”.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja