Rising Seas je pre niektoré národy „rozsudkom smrti“

Guterres tiež uviedol, že mnohé veľké mestá čelia hrozbe stúpania hladiny morí. Medzi mestá, ktoré vymenoval, patrí Káhira, Lagos a Maputo v Afrike a Bangkok, Dháka, Jakarta, Bombaj a Šanghaj v Ázii. Medzi ďalšie ohrozené mestá patria Kodaň a Londýn v Európe a Los Angeles, New York, Buenos Aires a Santiago v Amerike.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) v utorok zverejnila údaje o nebezpečenstve stúpania morí, povedal Guterres. “Priemerná celosvetová hladina mora rástla od roku 1900 rýchlejšie ako v ktoromkoľvek predchádzajúcom storočí za posledných 3000 rokov,” povedal. “Globálny oceán sa za posledné storočie otepľoval rýchlejšie ako kedykoľvek za posledných 11 000 rokov.”

WMO uviedla, že ak sa oteplenie obmedzí na 1,5 stupňa Celzia, hladina mora v priebehu nasledujúcich 2000 rokov stúpne o dva až tri metre. Pri zvýšení o dva stupne Celzia by sa moria mohli zdvihnúť na šesť metrov a pri zvýšení o päť stupňov Celzia by moria mohli stúpnuť o 22 metrov.

Následky sú nepredstaviteľné, povedal Guterres. Nízko položené komunity a celé krajiny by mohli zaniknúť. Svet by videl masový exodus celých populácií v biblickom meradle. Guterres povedal, že súťaž o sladkú vodu, pôdu a iné zdroje bude tvrdšia.

Parížska dohoda z roku 2015 vyzvala krajiny, aby do roku 2100 obmedzili nárast priemernej svetovej teploty na dva stupne Celzia v porovnaní s obdobím pred moderným priemyslom. Národy by podľa nej mali udržiavať vzostup čo najbližšie k 1,5 stupňu Celzia.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja