Pápež ponúka posolstvo mieru na návšteve v KDR v Južnom Sudáne

Prezident Felix Tshisekedi sa stretol s diplomatmi, ktorí prišli do Konga na návštevu pápeža Františka. Konžský vodca uviedol, že návšteva ukazuje, že Vatikán je znepokojený “aktmi násilia a intolerancie, ktorých ste svedkom” vo východnej časti Konga. Svetový potravinový program uviedol, že v dôsledku bojov bolo v posledných rokoch vysídlených 5,7 milióna ľudí.

Miestny riaditeľ humanitárnej skupiny so sídlom v Taliansku vyjadril nádej, že pápežova návšteva „môže priniesť posolstvo mieru“.

Druhá časť pápežovej cesty bude znamenať jeho prvú návštevu Južného Sudánu, najmladšej krajiny sveta. Južný Sudán je väčšinovo kresťanskou krajinou, kde boje pokračujú aj po mierovom pláne z roku 2018 na ukončenie občianskej vojny.

Tam sa k pápežovi pripoja najvyšší kresťanskí náboženskí vodcovia z Anglicka a Škótska. Všetci traja sa snažia ukázať jednotnú kresťanskú podporu pri pomoci Južnému Sudánu pri realizácii plánu.

Paolo Impagliazzo je vedúcim skupiny pracujúcej na realizácii častí mierovej dohody z roku 2018. Povedal, že jedna časť – zostavenie armády zloženej z vládnych a opozičných vojakov – bola „bolestne pomalá“.

Povedal, že návšteva pápeža a ďalších vodcov “prinesie nádej ľuďom” a “posilní cirkvi…, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri nastolení mieru a dialógu v Južnom Sudáne”.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja