HDP sa v 4. štvrťroku zvýšil, čím sa zmiernili obavy z recesie

Hrubý domáci produkt (HDP) sa v štvrtom štvrťroku 2022 anualizovane zvýšil o 2,9 %, podľa prvého predbežného odhadu zverejneného Bureau of Economic Analysis (BEA). To je pokračujúci rast z tretieho štvrťroka, keď HDP vzrástol o 3,2 % ročne, informovala BEA v decembri.

Nárast reálneho HDP bol spôsobený súkromnými investíciami do zásob, spotrebiteľskými výdavkami, vládnymi výdavkami a nebytovými fixnými investíciami, uviedla BEA. Okrem toho sa osobný príjem Američanov vo štvrtom štvrťroku zvýšil o 311 miliárd dolárov. To je nárast oproti nárastu o 283,1 miliardy USD v treťom štvrťroku.

“Celkový pohľad na ekonomický rast vo štvrtom štvrťroku je pozitívny,” uviedol vo vyhlásení Curt Long, hlavný ekonóm NAFCU a viceprezident pre výskum. „Veľká časť tohto rastu sa sústredila do vytvárania zásob, ktoré pravdepodobne neporastú podobným tempom v roku 2023. Napriek tomu, s odolnými spotrebnými výdavkami, nízkymi nárokmi na nezamestnanosť a ustupujúcou infláciou, niektoré z mračien, ktoré sa vytvárali nad ekonomikou niekoľko mesiacov sa začína vyjasňovať.”

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja